Alles over infrarood.

De werking van een infrarood-sauna is gebaseerd op de infrarood warmte die opgewekt wordt met elektrische stralers. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% zou rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet.
Een Infraroodsauna is dus eigenlijk geen sauna maar een (stralings) warmtecabine. Door de dubbele wanden van de Infraroodcabine zal ook de omgevingstemperatuur stijgen naar 40° tot 60°C.

 

Infrarood in een notendop

In de infraroodcabine wordt de infrarood warmte opgewekt door speciaal hiervoor gemaakte infrarood elementen. Deze elementen geven een directe stralingswarmte die voor 80% geabsorbeerd worden door uw lichaam. Om de overtollige warmte kwijt te geraken, versnelt de bloedcirculatie en gaat het hart wat harder werken. Je begint te transpireren waardoor je niet alleen vocht verliest, maar ook afvalstoffen uit het lichaam verwijdert en calorieën verbrandt. Transpireren vergt immers veel energie en zorgt daardoor voor een sterke calorieverbranding en een weldoende training van hart- en bloedvaten.
Vermits infrarode warmte dieper in de huid dringt dan de opgewarmde lucht bij een klassieke sauna, zweet men feller bij lagere temperatuur. Door de lagere omgevingstemperatuur en het feit dat men hem meestal niet gebruikt in combinatie met koud water, zijn de eventuele gezondheidsrisico’s kleiner dan bij de gewone sauna. De cardiovasculaire effecten van een infraroodsauna (zweten, uitzetting van de bloedvaten, verhoging van de hartslag enz.) is vergelijkbaar met een wandeling tegen matig tempo. Het is ook aangenamer om lucht van 40 tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C.
Korte golf infrarood (IR-A): 760 nm – 1400 nm Middengolf infrarood (IR-B): 1400 – 3000 nm Lange golf infrarood (IR-C): 3000-1.000.000 nm

Korte-, midden- en lange golf

Deze infraroodstralers geven ‘rood licht’ met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling dringt tot diep in de huid door (naargelang de bron van 4 mm tot 5 cm). Stralers die voor 100% uit kortegolf (IR-A) bestaan, worden niet toegepast in (recreatieve) saunacabines. Ze worden vooral om medische redenen en voor een korte duur gebruikt. Een volledig spectrum infraroodstraler bestaat uit (maximaal) 20% IR-A (kortegolf) 60% IR-B (middengolf) en 20% IR-C (langegolf).
Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.
Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. Ideaal voor dat aangename, rustgevende gevoel.

Wij bieden hoogstaande producten om de levenskwaliteit van onze klanten optimaal te maken. Dit op medisch, sportief en mentaal vlak. 

Visit Us

OPENING HOURS